Transeurop Engineering

De voorgeschiedenis en het ontstaan van de TE2800

Reeds begin september 1970 toen de Opel Manta A op de markt kwam, was opel begonnen met een ombouw naar een 6 cilinder motor op de afdeling PEK (Produktentwickelung Erprobung und Konstruktion).
Het project 1450-9 genaamd had als doelstelling om een rijklare testwagen te bouwen en te onderzoeken of er een mogelijkheid bestond om een Manta A als serieproductie te leveren met een 6 cilinder motor.

Opel bouwde de Manta om met een 2.5 Liter S motor met 115pk en daarna met een 2.5 Liter H motor met 130pk uit de Commodore A.
Beide motoren werden uitvoerig getest, en men kwam tot de conclusie dat op grond van de carosserie de Manta uiterst geschikt was voor 6 cilinder ombouw.
Groot probleem was wel de grote zware 6 pitter op de vooras, wat in sommige gevallen zwaarder stuurde.
Het schutbord mocht vanwege kostenbesparing niet verandert worden.
Inmiddels waren de kosten hoog opgelopen voor dit project en Ford en BMW waren in staat een wagen in de markt zetten voor minder geld, en met een lichtere carroserie.

In Keulen en München bouwde men circuitwagens voor groep 2 en 3 die lichter waren als 1000 kg, waar ook een dikke 6 cilinder motor in gemonteerd was.
De FIA verplichte Opel tevens om 1000 stuks per jaar te produceren wat uiteindelijk de doodsteek betekende.
Met deze vooruitzichten was het Opel duidelijk om in mei 1971 de ontwikkelingen te staken.

Het Opel Design Studie project liep parralel met de PEK afdeling, en zij hadden reeds een brede carrosserie versie ontwikkeld voor competitie doeleinden.
Helaas werd dit studie model nog wel gepresenteerd, maar alleen voor de camera’s van autosport fotografen in de winter van 1970.
De beeindiging van Opel om de Manta uit te rusten met de 6 cilinder werd niet onopgemerkt.

Bij Opel werden dan de eerste contacten reeds gelegd midden 1970 door Vic Heylen om zelf, om een prototype te bouwen in zijn Transeurop Engineering garage.
Ook Dries Jetten kende het 1450-9 project van Opel en legde destijds de eerste contacten met Vic Heylen bij Transeurop Engineering.
Kort hierna zocht Vic Heylen steun bij niemand minder dan Bob Lutz, toen verkoop directeur bij Opel Europe.
Deze hapte vrij snel toe op de uitdrukkelijke voorwaarde dat deze Manta niet onder het Opel label zou rijden.
Bob Lutz ontwierp ook voor Vic Heylen het TE logo van de te bouwen Manta zescilinder.
Voor Vic Heylen die alle afspraken mondeling had gemaakt,was het plotselinge vertrek van Bob Lutz naar BMW een harde noot om te kraken.
Vic zette zijn plannen door en dit resulteerde in een prototype met brede uitbouwkappen en een 2.8 Liter motor 6 cilinder met 3 DCOE40 dubbele weber caburateurs, die in september 1971 op circuit Zolder gepresenteerd werd.

Een maand later werden de eerste testritten gereden met het prototype, en van 11-13 november 1971 werd deze wagen meteen ingezet bij de 23e Ronde van Belgie.
Het prototype werd bestuurd door Chris Tuerlinckx en co-piloot Etiene Stalpaert, wat resulteerde in een respectabele 8e plaats.

In januari 1972 werd het prototype als ‘Manta Rallye’ gepresenteerd op de Brussel autosalon.
De uiteindelijke productie van de eerste TE2800 straat versie liet lang op zich wachten omdat Opel zeer weinig medewerking verleende na het vetrek van Bob Lutz, zodat uiteindelijk pas midden 1973 met de productie gestart kon worden bij Transeurop Engineering van de TE2800.